Alhamdulillah a'la kulli haal!!!

All praises are due to ALLAH in Every Condition!




December 31, 2012

ingat lagi tak your first lipstick?

.
.
.

"first" di sini adalah bermaksud lipstick anda...  yang dipakai setiap hari.. atau selang dua hari... atau selang 3 hari...

ia bukan bermaksud lipstick yang dicilok dari ibu anda atau kakak anda , atau makcik anda....




seingat fidza, sepanjang sekolah menengah, fidza tak pernah pakai lipstick....

(naif tak budak sekolah menengah zaman dulu?)

kawan-kawan pun semua memang jenis tak pernah pakai lipstick....



sampailah fidza dah habis spm...

dan masuk matrik uia...

masa tu lah mula mempunyai lipstick sendiri....

yang di beli sendiri...



fidza ingat lagi...

masa tu, pergi kat guardian, jaya supermarket kat seksyen 14...

(sekarang dah tak wujud dah jaya...)

fidza sangat ingat masa tu fidza pergi jaya dengan siapa....

fidza pakai baju apa....

masa tu pakai baju kurang kurung kain licin macam satin corak kerawang warna gold....

dan masa tu, fidza beli lipstick ini...

revlon colorstay lipcolor...
ingat lagi warna dia - "sienna"...

fidza ingat sangat...

texture dia matte dan ... sangat kering..

masa tu pakai vaseline dulu, baru pakai lipstick ni...




 masa tu beli sebab terpengaruh dengan cindy crawford ni lah....



jodoh dengan revlon lipcolor ni berakhir masa dia tercicir kat rumah PM...

 percaya tak??? PM... Perdana Menteri....

mwahahahahha....

masa tu, fidza ngan room mate semua pergi majlis berbuka puasa kat rumah PM, kat putrajaya...

masa tu, Tun masih PM kita....

fidza ingat, kali terakhir fidza pakai lipstick tu kat toilet kat situ....

balik dari toilet, dah hilang....

cicir kat mana tah.....

tapi, nasib baik dah tinggal hujung hujung je....

jadi, tak delah terkilan sangat....

walaupun terkilanlah jugak....

sebab, masa tu, dalam satu masa, fidza cuma ada satu lipstick...



setelah meratapi kahilangan lipstick revlon ku....

maka fidza beralih arah kepada maybelline....

dan pilihan fidza masa tu adalah....


maybelline hydra time ...

dan fidza ingat... warna pilihan ketika itu adalah "brave"..

hari hari dok pakai lipstick ni....

sampailah habis.....

sangat kagum dengan diri sendiri sebab boleh mempunyai satu lipstick,  satu warna,   dalam satu masa....

maybe sebab masa tu i student kan....

duit yang ada... untuk makan dan beli buku (mwahahahaha.... sila percaya)....

tapi kan....

hobi masa tu tiap bulan beli cleo...

pastu meleleh air liur tengok makeup dalam cleo...

sambil belek belek cleo... sambil berangan... "beli dah kerja esok, semua ni aku nak beli.... lambatnya lah nak kerja...."

jadi, jangan salahkan saya kalau sekarang saya sentiasa membalas dendam membeli makeup...

sebab itu cita cita saya masa belajar....

nak belajar rajin rajin, pastu nak kerja... sebab nak beli makeup mahal mahal...

sedih tak? sedih kan? sila terharu....



dan, seterusnya...

lipstick ketiga fidza masa itu adalah...

maybelline moisture whip...

color? "buff"


dan lipstick ke empat....

hehehehehehe...

tajuk entri yang pertama...

tapi meleret sampai ke empat..

takpelah...

walaupun fidza boleh ingat dengan jelas yang ke empat...

ke lima...

dan ke enam....

takpelah...

nanti pengsan bosan pulak uoolls nak baca sampai ke 50....





psst.. lipstick pertama uoollss apa? *kepochi*

*kuiz: ada berapa banyak perkataan "masa tu" dalam entri ni.. *


.
.
.
photo: google

14 comments:

  1. tak pernah berlipstik..
    sila percaya umo nak masuk 30 dah ni..hihi.
    Tapi mamavogue lebih suka lip gloss shining2 je bibir masa tu..
    dan cinta pertama jatuh kpd In2it :)

    ReplyDelete
  2. @Mama Vogue anda sangat mulus dan semulajadi.. i like...

    ReplyDelete
  3. ada 14 masa tu... dapat hadiah apa ni?

    ermmm... tak pernah ada lipstick sendiri, sbb tak pernah pakai sendiri... yg pernah dipakai semasa persembahan sekolah rendah je... 6 tahun naik pentas, 6 tahun la cikgu pakaikan sampai termuntah2

    ReplyDelete
  4. hahaaa...nak jwb soalan kuiz ni...ada 13 'masa tu'...kalau betul nak hadiah lipstick! ;p


    fidza...lipstick pertama sy adalah..lipstick mekah yg cover dia color hijau tu..hehee...tp sebenarnya sampai skrg sy kurang gemar pakai lipstick..n rasanya mmg dah lama x pakai pun..simpan buat pekasam je segala lipstick yg ada..

    ReplyDelete
  5. lipstik pertama?? mase kt um kot...Jenama MIYAMI FROM Cosway tp xingat kaler..sekali ngan bedak pondation dia yg sgt best...*beli sebab kene pomot ngan makcik masuk cosway kui2

    ReplyDelete
  6. LipICe sheer colour tu kira lipstick tak? Kalo tak kira, then Avon. Hahaha. Biasa ah.. dok kampung. Makcik2 dtg promote, aku beli la.

    ReplyDelete
  7. cuba pakai lipstik masa umur 21 kut..itupun dok kolej pakai kat bilik sampai pagar lap terus..rasa macam malu padahal xde sapa nampakpun..hehehe jd first lipstick tu rasanya masa chambering kut sebab kena paksa dgn jurubahasa beli produk dia jual,telan air liur gaklah sebab mahal dan elaun cukup2 makan je

    ReplyDelete
  8. @Kay fidza keliru nak bagi hadiah... sebab fidza sendiri tak tau 13 ke 14.... kay tak pernah ada lipstick? waaahhh... sangat suci murni.... *mode: jeles*

    ReplyDelete
  9. @AufaZanKi fidza keliru ada 13 ke 14... pstu sendiri buat kuiz, sendiri tak boleh nak decide... mwahahahahha....

    fidza ingat lipstick tu... dulu ramai pakai kan.... glamer lipstick tu...

    ReplyDelete
  10. @RM waaahhh... zaman study dah jadi dealer cosway... kellas....

    ReplyDelete
  11. @LydSunshine makcik makcik memang suka promote avon... avon memang glamer di serata malaysia....

    ReplyDelete
  12. @hariribut comelnye akak... sampai pagar sapu buang lipstick sebab malu... sangat mulus.... :)

    siapakah jurubahasa ittew??? ambil kesempatan ke atas chambering???

    ReplyDelete

siapa komen, dia anggun kuasa 1000..