Alhamdulillah a'la kulli haal!!!

All praises are due to ALLAH in Every Condition!




April 23, 2014

God's Gift - 14 days

.
.
.

awak...

saya tengah gila tengok God's Gift - 14 Days...

memula malas nak tengok...

sebab saya ni kalau drama korea... suka layan cite kelakar kelakar dan sweet sweet dan gila gila je...

tetiba... di satu hari... saya tertengok... dan tersangkut...

sebab....

cite dia best...

sebab terlalu best... sampai saya terpaksa bertahan dengan cite dia yg buat saya stress... dan berdebar sepanjang masa...



kisah...

seorang ibu... yang anaknya kena culik dan dibunuh...

saya sama naik lah kan dengan ibu itu.... meroyan selok nangis...

dan...

apa terjadi...

bila ibu ini diberi peluang... melalui semula 14 hari sebelum anaknya dibunuh...

bermati mati ibu ini nak menyelematkan anak dia...



saya tengok cerita ni...

pengajaran pada saya...

layan anak elok elok... jangan acuh tak acuh... dengar apa anak nak cakap...

peluk anak selalu...

cium anak selalu...

setiap saat adalah berharga...  

sebab ... mungkin hari ini adalah hari terakhir kita bersama dia...




saya memang suka cite ni.... sangat....

sumayyah pun suka...

dok paksa saya baca sub title kat bawah...

saya dengan sumayyah berpeluk peluk tengok cite ni...


best laaahh...




berdebar memanjang tengok cite ni...




lee bo young unni...
salah satu faktor saya melekat dan tak jemu tengok cite ni...
best nya lah jadi mak yang cantik dan kurus macam ni...

.
.
.


April 8, 2014

last week punya cerita...

.
.
.

last week...

saya ikut ayah pergi pasir gudang...

meraikan konvo adik bongsu saya...


congrats haniff...


adik saya kata... dia tak nak sambung dah...

respon angah dia: nape?... sambunglah.... rugi... kan ok je belajar.... pointer pun bagus... 

respon saya: ikutlah... belajar bukan boleh paksa paksa.... kalau tau nak buat apa lepas ni... tak yah sambung pun takpe... esok esok... bebila rasa nak sambung... sambunglah...


respon yang berbeza dari dua orang kakak dia...

tapi...

kedua duanya mahukan yang terbaik...

semoga adik saya berjaya dunia dan akhirat....

dan sentiasa di dalam lindungan dan peliharaan ALLAH



psst: baju purple yang saya pakai tu baju ibu saya... 

Alfatihah untuk ibu kami..

.
.
.






April 2, 2014

kemeruduman adalah faktor usia....

.
.
.

saya anggap...

kemeruduman saya dalam meng update blog adalah faktor usia saya...

saya jadi macam...

malas sesangat nak update...



.
.
.
photo:google

March 18, 2014

dah pandai makan ubat dah sumayyah saya....

.

.


memang dari kecik, sumayyah memang susah nak makan ubat...

macam macam cara...

ada masa saya menang...

saya buat cara paksa...

tapi kebanyakan masa saya kalah...

ubat masuk mulut dia tak sampai berapa ml...

tak pun, makan ubat sekali je  sehari...

ikut mana sempat...


masa 7 bulan



penat sangat nak bagi si sumayyah ni ubat...
banyak sangat syarat... banyak sangat songeh...
pepagi sebelum pergi sekolah memang tak sempatlah...



sampai kan papa dia cakap tak payah jumpa doctor... sebab dapat ubat, bukan makan...

saya pulak, jenis yag sikit sikit, cepat je nak refer ke paed... 

saya ni kan mak yang paranoid...

memang tak senang hati kalau tak jumpa paed...

tak kiralah, demam ke... eczema ke... pape je lah... memang nak bawak ke paed...

makan ke tidak ubat belakang kira...


sehinggalah penghujung tahun lepas kalau tak silap...

saya tak ingat...

samada sumayyah demam atau eczema...

atau kedua duanya sekali...

saya bawa sumayyah ke office...

sebab dia tak sihat...

saya pulak ada kerja yang perlu dibereskan...

maka, saya nak bagilah dia makan ubat kat office...

masa tu.. dia memang menguji sangat kesabaran saya...

dahlah nak makan susah... sampai nangis nangis...

dah masuk dalam mulut pun... dia berusaha muntahkan balik...

memang saya geramlah...

maka berdrama swastalah kami...

saya kata dia tak sayang saya... dia kata saya tak sayang dia...

dua dua merabak menangis...

lepas episode tu...

dia makin ok...

makin ok maknanya... nak makan ubat, tapi sikit sikit.. dia jilat jilat syringe...

kalau saya tekan syringe 0.5 ml, dia terus marah... cakap nak makan tapi sikit sikit...

bertabah sungguh nak habiskan 5ml...



tapi, baru baru ni...

sejak dia masuk 5 tahun...

alhamdulillah...

proses makan ubat bukan lagi nightmare untuk kami.... 

sebab dia dah besar dan faham... saya rasa..

saya selalu puji danial dan darwisy bagus suka makan ubat...

kalau saya puji darwisy dan danial...

bulat mata dia sambil dengar...

dulu puji jugak.. tapi dia tak faham lagi...

sekarang saya rasa dia dah faham perasaan "kalau dia boleh, aku pun boleh"... atau perasaan"apa lebihnya dia?... apa kurangnya aku?" *anggapan saya saja... sebab sumayyah sendiri tak pernah cakap macam tu... 

kiranya, alhamdulillah lah...

settle bab ni...

.
.
.
.



March 10, 2014

kembalikanlah.. #prayformh370

.
.
.


jangan putus doa...

jangan...

#prayforMH370

.
.
.


February 24, 2014

entri untuk minggu ini, mungkin...

.
.
.

 kiranya macam tu lah...

puratanya...

pada  tahun 2014 ni...

saya post entri seminggu sekali...

saya tak nak macam ni sebenarnya...

tapi napelah saya jadi  merudum gini...

haih..



nak bgtau ni...

sabtu baru ni...

ha'ah... baru ni... dua hari lepas...

adalah anniversary perkahwinan saya...

dah 6 tahun rupanya...

sekejap sangat kan...

macam tak caya pulak... 

6 tahun???


tapi, alhamdulillah...

semoga segalanya diberkati...

sampai jannah..

amiinnn...

us..
22-02-2014



.
.
.

February 17, 2014

mula *berapa puluh kali mula daaaa

.
.
.

hai awak...

harini saya mula ber diet...

wish me luck, hokay...

.
.
.